Позата, в която спите, влияе на здравето ви

15406
- Advertisement -

Ние имаме нужда от сън, за да се презаредим и да си починем след дълъг ден- подобно на зареждането на батерията на телефона. Но качеството на съня също зависи и от здравословната поза по време на сън. Сънят спомага за възстановяването на много важни процеси в организма: като клетъчната обмяна, възможни психологически проблеми, отделянето на токсини от тялото и много други. Чувстваме се по- добре след добър нощен сън. Някои хора спят лесно, а други се затрудняват много да се отпуснат за дълго време. Макар и да не ви се вярва, това зависи от позата, в която спим!

Коя е вашата най- добрата поза на сън?

Was ist die beste Schlafposition

Независимо от неповторимите позиции, в които спим, позите се делят общо на три категории: странична, по корем и по гръб. Всички те имат предимства и недостатъци.

Хората, които спят по гръб, се считат за най- големите късметлии. Тази поза е най- добрата за стабилен гръчбнак, спомага за запазване на неговата гъвквина и здраве. Единственият недостатък е, че при хората, които са предразположени да хъркат, тази поза ще увеличи тази вероятност. Голяма част от хората предпочитат да спят на една страна– на лявата или на дясната. Може да усещате, че се въртите много в съня си, за да предпазите ръцете и краката си от изтръпване. Ако сте човек със здрав сън, който е в една и съща поза през цялата нощ, обърнат на дясната страна, това може да причини проблеми със стомаха като стомашен рефлукс. Ако спите по корем, трябва по възможност да обърнете внимание на възглавницата си и врата си. Много от проблемите и болки в гърба се дължат на шийните прешлени, които се напрягат в тази поза. Ако не можете да спите в друга поза, инвестирайте в специално направена възглавница за здрав гръбнак предназначена за хората, които спят по корем.

Имах приятел. който не спеше с дни. Наистина изглеждаше ужасно когато го виждах в офиса, в който работехме заедно. Тогава той започна да медитира и да посещава курсове по йога, което му помогна изключително много – той смени мирогледа си към света. Започна да се радва на малките неща, започна да пътува, да се радва на целия си живот, на децата си, на кучето си. Тогава научих колко важно е това – да можеш да спиш.
Позите са от съществена важност за качеството на наспиване. Например аз предпочитам да спя ‘гушнал възглавницата’, защото първо ми е по – удобно и не на последно място ми дава някаква сигурност, че не съм сам в леглото, когато се будя нощем. Моята майка предпочита да спи по корем, тъй като има болки в стомаха и това по някакъв начин ги притъпява. Баща ми пък спи по гръб. Чувал съм, че тези хора са най – спокойни и качеството на съня точно в тази поза е най – високо, но пък единствения недостатък е, че хърка доста силно.

Като заключение бих могъл да кажа, че сънят е от изключителна важност за нашия живот, за това да бъдем щастливи и да бъдем пълноценни.

- Advertisement -